Gezondheid

Zoals u mag verwachten staan gezondheid en welzijn van onze poezen en kittens boven aan.

Al onze poezen worden voordat er mee wordt gefokt  getest op HCM,PKD, FeLV en FIV en worden ook alleen gedekt door geteste katers. Hierdoor hebben de kittens negatief geteste ouders en hebben zo de minste kans om deze ziektes te ontwikkelen.

 

Verder staan de poezen onder controle van dierenkliniek Zuiderkaag in Schagen. Voordat onze kittens meegaan met hun nieuwe eigenaar worden ze allemaal gevaccineerd tegen de katten- en niesziekte, 2 keer ontwormd, worden ze gechipt, krijgen een paspoort mee en een mooie stamboom.

 

De reden om de poezen en katers te testen moge duidelijk zijn je wilt natuurlijk niet dat er met poezen en katers gefokt wordt die deze aandoeningen doorgeven aan hun jongen. Over deze aandoeningen staat erg veel informatie beschreven op het internet ondanks dat ga ik toch heel kort proberen te vertellen wat de verschillende aandoeningen inhouden.

 

HCM

 

Hcm is kort gezegd een verdikking en stijver worden van de hartspier. dit zorgt ervoor dat het hart minder goed bloed kan rondpompen met alle nare gevolgen van dien. Deze aandoening is niet te genezen maar met de juiste medicatie kan er voor worden gezorgd dat de kat of poes nog zo'n 6 jaar in leven kan worden gehouden.

 

PKD 

 

PKD is een aandoening van de nieren. In het gezonde nierweefsel vormen zich holtes met vocht (Cystes). Deze cystes worden groter en verdrukken het gezonde weefsel naarmate de leeftijd toeneemt. Op den duur verliezen de nieren hun functie en komt het dier te overlijden. Helaas is de aandoening niet te genezen en richt de behandeling zich alleen op het verlichten van de gevolgen en het uitstellen van de dood.

 

FIV

 

FIV wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV virus dat bij de mens AIDS veroorzaakt. FIV wordt daarom ook wel kattenaids genoemd. FIV kan alleen de kat besmetten en niet de mens. Het ziekteverloop is vergelijkbaar met HIV. Het virus maakt het immuunsysteem kapot (immunosuppressie) waardoor deze gevoelig wordt voor allerlei infecties. Tussen besmetting van het virus en het optreden van de eerste symptomen kan een lange periode zitten. Daarom is het erg belangrijk dat de testen van zowel de poes als de dekkater recent zijn voordat er gedekt word. Kattenaids is helaas niet te genezen. Behandeling berust op symptoombestrijding helaas is deze duur en werkt niet voor 100%

 

FeLF

 

FeLF ook wel Feline Leukemie Virus is een ziekte met een dodelijke afloop. Het virus lijkt een beetje op het FIV virus. Het tast het immuunsysteem aan en het virus heeft de mogelijkheid om tumoren te laten ontstaan. Doordat het virus de afweer aantast wordt de kat vatbaar voor allerlei infecties en zal daar ook aan overlijden. Helaas is deze ziekte ook niet te genezen en de behandeling richt zich net zoals bij FIV op symptoombestrijding.


Wij geven onze poezen uitsluitend kwaliteits voer van o.a. Roal Canin, Cosma en Applaws dit zijn  een van de betere voedingen die op de markt verkrijgbaar zijn.